Choose your region

or choose our
SEARCH
REGION: NETHERLANDS

GESCHIEDENIS

HOE HET ALLEMAAL BEGON

Bill Gates richtte Microsoft op in 1975, Steve Jobs startte Apple in 1976 en in 1979 begon Jürgen Gelf CHG. Van een bescheiden start in de Zuid-Zwabische regio Zuid-Duitsland heeft CHG zich ontwikkeld tot een succesverhaal.

Timelapse van het nieuwe gebouw

CHG-MERIDIAN maakt plaats voor verdere uitbreiding

De cijfers spreken voor zich. Wat begon als een eenmansshow is uitgegroeid tot een onderneming met bijna 1.000 werknemers. Wat begon op één locatie heeft zich vermenigvuldigd naar ongeveer 25 landen over de hele wereld. Tegenwoordig is CHG-MERIDIAN een van de meest toonaangevende leveranciers van non-captive technologiemanagement. Lees meer over het bedrijfsmodel, de mensen achter CHG-MERIDIAN, de technologie die ze gebruiken en de internationale expansie ervan.

We hebben al veel bereikt maar gaan nog veel meer bereiken.

HET BUSINESS MODEL VAN CHG

COMPUTER HANDELS GESELLSCHAFT (CHG) - HET PRILLE BEGIN

Het idee om computers te verkopen, kwam halverwege de jaren zeventig bij Jürgen Gelf op. Terwijl hij probeerde een nieuwe mainframe voor zijn werkgever te vinden, ontdekte hij de tweedehandsmarkt voor de computers en zag onmiddellijk het potentieel. IT-apparatuur was op dit moment enorm duur en fabrikanten zoals IBM, Nixdorf en Comparex boden de machines aan maar zorgden er ook voor dat deze geen technische defecten hadden en up-to-date bleven. Hierdoor konden ze gemakkelijk worden doorverkocht wanneer de eigenaar bijvoorbeeld een grotere computer nodig had.

Als IT-manager stelde Jürgen Gelf zijn baas het idee van kopen en verkopen van IT-apparatuur voor. Die was echter niet geïntereseerd om dit idee verder uit te werken binnen zijn eigen bedrijf RAFI, een elektronicafabrikant in Berg dichtbij Ravensburg, maar gaf Gelf de toestemming om dit idee in zijn vrije tijd te onderzoeken. Jürgen Gelf maakte van die gelegenheid gebruik en richtte op 2 maart 1979 CHG Computer-Handels-Gesellschaft m.b.H op. Het oorspronkelijke businessplan van de  remarketing van IT-apparatuur maakt tot op de dag van vandaag deel uit van de bedrijfsnaam.

           

IT LEASING

Op vraag van klanten begon Jürgen Gelf ook lease overeenkomsten aan te bieden om de apparatuur te financieren. Het idee van leasing was al goed ingeburgerd in de VS omdat IBM daar al sinds begin jaren 20 apparatuur verhuurde. In Duitsland was het model echter nog relatief onbekend. Het was pas in de jaren 70 dat er een heuse stijging was in deze nichemarkt, wat leidde tot een toename van 800% in slechts 10 jaar tijd. Al snel werd leasing de kern activiteit van CHG. In 1982 veranderde het bedrijf zijn naam in 'CHG Computer Leasing- und Handels-Gesellschaft mbH' en in 1992 werd de 'Handels-Gesellschaft' uiteindelijk volledig van de bedrijfsnaam verwijderd.

              

Remarketing en maatschappelijk verantwoord hergebruik

De revolutie op de IT-markt bracht een exponentiële toename van het aantal apparaten met zich mee. Tegelijkertijd werd de refurbishment van gebruikte apparatuur een logistieke uitdaging. In 2000 opende CHG-MERIDIAN zijn eigen brokerage- en logistiek centrum in Mörfelden. De gegevensverwijderingsprocessen die daar zijn ontwikkeld, zijn in 2006 gecertificeerd door TÜV Informationstechnik GmbH, de eerste certificatie van dit type in Duitsland.

De teruggenomen geleasede assets worden sinds 2010 opgeknapt en gerefurbished in the nieuwe Technologie- en Servicecentrum in Gross-Gerau en sinds 2013 in het tweede Technologie- en Servicecentrum van CHG-MERIDIAN in Skien, Noorwegen. De twee centra samen hebben in 2015 meer dan een half miljoen apparaten opgeknapt.

                             

                         

Uitbreiding van de diensten

De IT-markt veranderde radicaal in de jaren negentig. De computerkracht werd gedecentraliseerd en pc's begonnen mainframes te vervangen. CHG verleende steeds meer advies en andere diensten en werd meer betrokken bij de gehele levenscyclus voor de IT-systemen die het aan het leasen was. De focus van CHG-MERIDIAN, zoals het bedrijf al sinds 1996 deed, verschoof richting het verlenen van diensten; van de installatie en het onderhoud van de apparatuur, tot de investeringen en innovatieplanning.

Sinds 2014 biedt CHG-MERIDIAN klanten een standaard concept om IT-hardware te hergebruiken dat milieuvriendelijk en sociaal verantwoord is, met de nadruk op het opnieuw in de markt zetten van deze hardware.

MENSEN

CHG, het familiebedrijf

Het CHG-verhaal begon in de wasruimte ten huize Gelf, waar Jürgen Gelf naartoe ging om te telefoneren en telexen te sturen nadat hij thuiskwam van zijn werk. Hij dicteerde de contracten aan zijn vrouw en zij typte haar notities de volgende dag uit op haar IBM golfbal typemachine. De zaken gingen goed en de telecommedewerker kon na enkele jaren zijn job bij IBM opgeven om voltijds voor zijn eigen bedrijf werken.

Toen de eerste werknemers werden aangenomen, verplaatste Gelf het kantoor naar een ander appartement in hetzelfde gebouw. Dit zorgde voor een huiselijke sfeer. Een korte tijd later werden 3 van de 4 appartementen in het gebouw gebruikt door de 15 personeelsleden van CHG, wat de huiselijke sfeer enkel maar versterkte. CHG kocht een bouwperceel vlakbij en eind 1986 kon het bedrijf zijn gloednieuwe kantoorgebouw in Berg nabij Ravensburg betrekken.

Over de spontane zeiltochten van de jaren 80 wordt vandaag nog steeds gesproken. De baas hield ervan zijn personeel mee te nemen naar het Bodenmeer. "Voor Jürgen Gelf was het altijd belangrijk om ervoor te zorgen dat zijn personeel gelukkig was", zegt Michael Weiß, die sinds 1984 bij het bedrijf is. Het bedrijf blijft deze spirit behouden. CHG-MERIDIAN laat op verschillende manieren zien dat het zijn medewerkers waardeert door bijvoorbeeld goede catering te voorzien, crèche voor kleine kinderen aan te bieden, teamevents en verschillende culturele activiteiten te organiseren.

            

TOP WERKGEVER award

In 2011 won CHG-MERIDIAN de 'MKB-prijs voor maatschappelijke betrokkenheid in Baden-Württemberg'. De prijs vermeldde de langdurige steun voor een retraite in Reute, waardoor mensen de tijd nemen om weg te zijn van de stress van hun dagelijks leven.

In 2012 ontving CHG MERIDIAN het TOP EMPLOYER-keurmerk in de TOP JOB-competitie - specifiek voor uitstekende communicatie, teamspirit en de cultuur van probleemoplossing door samenwerking. Het bedrijf hanteert nog steeds een open-deurbeleid, personeel is hoffelijk zonder overdreven formeel te zijn, en er worden evenementen georganiseerd voor heel het bedrijf zodat werknemers van verschillende afdelingen elkaar kunnen leren kennen.

Sinds 2014 kunnen medewerkers ook zelf initiatieven om zich sociaal te engageren via een CARE-project. Ze kunnen sociale projecten in de regio nomineren en vervolgens zorgen zij voor de organisatie terwijl CHG-MERIDIAN financiele ondersteuning biedt.


De betrokkenheid van CHG-MERIDIAN bij zijn roots in de regio Zwabia komt terug in hun corporate citizenship. Sinds het seizoen 2003/4 is het bedrijf de hoofdsponsor van de Ravensburg Towerstars, die spelen in de DEL2, de tweede divisie van de Duitse ijshockeycompetitie. Naast professionele atleten worden ook jonge atleten en sportteams in Ravensburg en andere plaatsen gesponsord.

TECHNOLOGIE

Computers worden de norm

Toen Jürgen Gelf eind jaren zeventig zijn eigen bedrijf oprichtte, werden computers al in vele werkplekken geïntegreerd. Het waren meestal permanent geïnstalleerde systemen: computer- en gegevensopslageenheden met koelsystemen. De eerste machines die door CHG werden verkocht en geleased, waren het IBM 3340-model met magnetische schijfaandrijving, monitoren zoals de IBM 3277 en het Nixdorf 620-data collection systeem. Klanten waren kleine en middelgrote ondernemingen, meestal lokaal of uit de regio van Zuid-Duitsland, zoals het postorderbedrijf Walz, naaimachinefabrikant Pfaff, autoleveranciers Mahle en ZF, en Weishaupt, een fabrikant van brandstoftechnologie.

CHG's eigen IT-systemen

Vanaf 1981 werd in het kantoor va CHG een IBM System / 32 gebruikt. Het werd geïnstalleerd in de voormalige logeerkamer in de kelder van het familiehuis van Gelf - waar de programmeurs ermee aan de slag konden. Jürgen Gelf was zelf programmeur, opgeleid bij IBM en een geweldige technofiel. Hij ontwikkelde gedigitaliseerde leaseplanningslijsten en voorzag contact- en voorraadbeheer voor zijn klanten op een moment dat de meeste van zijn concurrenten nog steeds alleen indexkaarten en archiefkasten hadden. Facturen voor de gehuurde apparatuur werden afgedrukt via een Commodore 8296D gekoppeld aan een IBM-printer met rolpapier. Toen het bedrijf in 1986 zijn eigen nieuwe gebouw introk, waren alle werkplekken uitgerust met hun eigen monitoren, die aangesloten waren op de centrale IBM-computer. Halverwege de jaren negentig stapte het bedrijf over naar pc's.

PC-netwerken vervangen mainframe-systemen

Aan het eind van de jaren tachtig begonnen de kosten van IT-apparatuur sterk te dalen. Meer en meer bedrijven begonnen hun mainframesystemen te vervangen door andere oplossing, met name pc's. Vanwege het snelle tempo van de technische vooruitgang moest de apparatuur steeds sneller worden vervangen door nieuwe, krachtigere versies. Dit alles vereiste meer intensieve klantenservice en remarketingactiviteiten. Sinds halverwege de jaren negentig concentreert CHG-MERIDIAN zich steeds meer op langdurige klantrelaties, het aangaan van raamovereenkomsten en het uitbreiden van het dienstenaanbod.

TESMA®

In 1999 ontwikkelde en lanceerde het bedrijf zijn eerste asset management-systeem, een IT-systeem voor het gebruik van klantspecifieke leaseplanning-informatie. Het werd in 2004 uitgebreid tot TESMA® Online. TESMA® staat voor technology and asset management system. Dit webgebaseerde communicatie-, planning- en controleplatform geeft CHG-MERIDIAN en haar klanten toegang tot een gedeelde datapool voor elk apparaat dat de commerciële en technische informatie combineert. De nieuwste versie van TESMA® werd uitgebracht in 2018.

CHG MERIDIAN - technologische diversificatie

De afgelopen jaren zijn de investeringen in verschillende technologische gebieden aanzienlijk opgevoerd. CHG-MERIDIAN kocht in 2004 een belang in het Franse bedrijf Finexis Medical SAS. In 2014 investeerde CHG-MERIDIAN meer dan € 30 miljoen aan medische apparatuur voor klanten in Europa en Noord-Amerika. Sinds 2011 heeft het bedrijf ook financiering en portefeuillebeheer verstrekt voor hoogwaardige industriële kapitaalgoederen, zoals productielijnen voor voertuigen.
Industriële en medische apparatuur zijn daarom de belangrijkste pijlers van CHG-MERIDIAN geworden naast de traditionele IT-investeringen.

UITBREIDING

Start van de uitbreidingsstrategie

1992 betekende een grote verandering voor CHG Computer Leasing- und Handelsgesellschaft mbH. De oprichter van het bedrijf, Jürgen Gelf, begon geleidelijk aan afstand te nemen van zijn leidinggevende rol door de teugels over te dragen aan Jürgen Mossakowski. Mossakowski, bedrijfsrevisor van beroep, heeft het bedrijf geherstructureerd, de naam veranderd in CHG Computer Leasing GmbH en de komende jaren besteed aan het vergroten van omzet en groei door acquisitie. Hij werd daarin bijgestaan door Peter Horne, die in 1995 tot tweede directeur werd benoemd.

In 1993 werd IVG GmbH in München de eerste overname van CHG, in 1994 gevolgd door FMG MERIDIAN uit Wiesbaden, die voornamelijk actief was in Noord-Duitsland, waardoor het de ideale aanvulling was voor CHG, waarvan de activiteiten op dit moment nog grotendeels in het zuiden van het land plaatsvonden . De twee bedrijven fuseerden tot CHG-MERIDIAN, en in 1997 werd het nieuwe bedrijf een aandelenvennootschap. Verdere acquisities volgden: CICS in Karlsruhe in 1996, CSC Leasing in München en CTL Computer Trade & Leasing. CHG-MERIDIAN werd zo een van de grootste IT-financieringsbedrijven in Duitsland.

Internationale uitbreiding

Aan het begin van het nieuwe millennium zetten Jürgen Mossakowski en Peter Horne de blik van het bedrijf op internationale groei. De eerste stap was het opzetten van lokale dochterondernemingen in het VK en Oostenrijk, gevolgd door dochterondernemingen in Ierland, Frankrijk, België en Nederland. Tegen het einde van 2001 was het bedrijf aanwezig in zeven landen.

Tegen 2004 waren er dochterondernemingen in Zwitserland, Italië, Spanje, Rusland en Polen toegevoegd, met later nieuwe kantoren in Tsjechië, Slovenië en Slowakije. In 2009 nam CHG ook El Camino Resources over in de Verenigde Staten en Canada en kocht een belang van 50 procent in de Mexicaanse dochteronderneming. De overname van ACENTO AS in 2014 gaf CHG-MERIDIAN ook voet aan de grond in Scandinavië met vestigingen in Denemarken, Noorwegen, Zweden en Finland.

Uitbreiding van het hoofdkantoor van het bedrijf

In 2016 is CHG-MERIDIAN AG, zoals het bedrijf sinds 2012 bekend is, op 36 locaties in 23 landen aanwezig. De finance- en technology manager blijft zich richten op het uitbreiden van zijn dienstenaanbod in de lokale dochterondernemingen en het vergroten van het volume van de huurcontracten. Het hoofdkantoor van het bedrijf in Weingarten dat werd gebouwd in 2003 voor een personeelsbestand van ongeveer 270 laat een contante groei zien.
In mei 2016 werd een extra vleugel met nog eens ruimte voor 250 medewerkers geopend. De moderne architectuur symboliseert de transparantie en dynamiek van CHG-MERIDIAN.

In 2017  zijn organisatorische en personeelswijzigingen in de Raad van Commissarissen en de Raad van Bestuur uitgevoerd. Na meer dan 18 jaar als voorzitter van de Raad van Bestuur is Jürgen Mossakowski toegetreden tot de Raad van Commissarissen. Hij is opgevolgd door Dr. Mathias Wagner, voorheen lid van de Raad van Bestuur dat verantwoordelijk was voor internationale verkoop. Alle wereldwijde verkoopactiviteiten zijn samengebracht onder bestuurslid Frank Kottmann. Oliver Schörer heeft de nieuwe IT- en Services-afdelingen overgenomen en Joachim Schulz blijft verantwoordelijk voor Finance.

Traditioneel groeien we in onze diensten, onze ervaring en natuurlijk met onze klanten mee. Tegelijkertijd zijn we ons altijd bewust van waar we vandaan komen - en waar we naartoe willen.

Wordt vervolgd

Het succesverhaal van CHG-MERIDIAN is nog lang niet gedaan. Ontdek waar en hoe het zich verder ontwikkeld in de volgende artikelen
DRIE WOORDEN, ÉÉN BELOFTE

Toegewijd aan bedrijven

Gebruikmakend van expertise en op maat gemaakte oplossingen, boeken wij zichtbare vooruitgangen in het beheren van uw technologie

LEES MEER OVER EFFICIENT TECHNOLOGY MANAGEMENT 
CHG-MERIDIAN hersteller- und bankenunabhängiger Technologiemanager
Ontdek ons laatste nieuws

Open communicatie

Bij CHG-MERIDIAN bouwen we relaties op open en transparante communicatie. Lees hier ons laatste nieuws.

LEES MEER